Selecteer een pagina

Schrijfoefeningen. Ik hou ervan. De opdracht tijdens een hele leuke blogcursus die ik afgelopen jaar volgde was: schrijf over jezelf aan de hand van iets tastbaars. Als een soort metafoor. Met als voorbeeld een prachtig filmpje waarin een man zichzelf beschrijft aan de hand van wijn, als een soort rijpe volle wijn. Waarover kan ik dan anders schrijven dan over taart, na mijn carrière als taartenbakster ;-). Wat heb ik een lol gehad aan het schrijven van deze tekst!

Zoet maar stevig

Bij een stapeltaart is het fundament de cake zelf. Ze moet zacht zijn, sponzig vers en niet te zoet en tegelijk moet ze stevigheid hebben om de taart body te geven. Want als er meerdere lagen gestapeld moeten worden is er een stevige basis nodig.

De vullingen van de taart bepalen voor een groot deel haar smaak en beleving. Het leuke is dat zo’n grote stapeltaart meerdere lagen heeft, die heel verschillende vullingen kunnen krijgen; diep donkere chocolademousse met frambozen, zo zacht dat het je tong streelt. Een fluweelzachte mokkavulling met sterke koffietonen, die het zoete van de marsepein en cakebeslag een krachtige touch geven. De heerlijke combi van zachte mascarponecrème met dulche de leche, een soort karamelsaus, gecombineerd met banaan, een wat vullender geheel. Of toch die zachtzure, lichte, tintelend frisse vulling met yoghurt en de fruitige tonen van framboos, verse aardbei of passievrucht.

De pracht van de taart zit ‘m niet alleen in de smaken aan de binnenkant, maar ook in de decoraties aan de buitenzijde. Ook hier zijn weer vele keuzes mogelijk, van rijk gedecoreerd over de top met alle mogelijke kleuren tot heel simpel crèmewit met een enkel detail. Dat ziet er eenvoudig uit, maar is het zeker niet. Denk bijvoorbeeld aan prachtig delicate rozen, schitterend in hun eenvoud en toch complex. 

De decoraties vereisen tijd en precisie om ze goed te maken, kunde en aandacht van de patissier, en liefde voor het vak en het materiaal waarmee gewerkt wordt. Gemaakt van rijke nootachtige échte marsepein is het het lekkerst. Niks kunstmatigs, maar puur en echt. En dat geldt eigenlijk voor de hele taart; als alles gemaakt is met liefde en van verse ingrediënten (zonder pakjes en zakjes), proef je dat meteen!